En smuk septemberdag høstede Ole Hertz og jeg tang til Svaneke bryghus ved Melsted på Bornholm. Bryghuset deltager i projekt De 12 Årstider. Et Ny Nordisk Øl-projekt, hvor 13 mikrobryggerier er gået sammen om at brygge hver deres Månedens Øl med ingredienser, der er hentet lige uden for bryggeriets egen dør.

Det lokale er på alle måder ”in” i fødevarebranchen og her ligger muligheder for de små og mellemstore producenter for at udvikle de eftertragtede produkter og enestående produkter, der på sigt skal bidrage til de lokale producenters økonomi.

Jan Paul fra Svaneke Bryghus har før leget med tang i sine velrenomerede og godt sælgende øl, men nu skal den have hele armen. Tang indeholder en lang række mineraler, vitaminer og antioxidanter og er i det hele taget et sundt og velsmagende fødemiddel. Men det er ikke vitaminerne, Jan er ude efter. Blæretang indeholder også en række garvesyreforbindelser, der sammen med de mineraler, der i sidste ende stammer fra havet, giver den færdige øl sin karakter. Men hvad skal tangen blandes med? Og hvilken øltype taler vi om? Jan Paul har tidligere forsøgt sig med lyng. Måske? Det kan også blive noget helt andet.

Læs hele beretningen om tanghøsten under Nordiske Kulturlandskaber

Udskriv Udskriv