Valnødderne falder ned i denne tid. Almindelig Valnød (Juglans regia) er egentlig en stenfrugt ligesom kirsebær og blommer. Når det grønne frugtkød åbner sig, er ”nødden” moden og falder ned.fl- tgh bk.ajtn bk.zdn b.zkdtbn

Nødderne kendes herhjemme fra Vikingetid, og allerede i tidlig middelalder blev træet plantet i haver og parker for frugternes skyld. I dag er det et almindeligt bytræ og i hastig udbredelse i parker, krat og bynære skove. Træet nyder godt af de milde vintre og får god hjælp fra egernet til sin spredning. I vores egen have fjerne vi hver sommer måske 20 – 30 nyspirede træer fra plantekrukker, sandkasser og blomsterbede, hvor jorden er så løs, at egernet let kan grave sit vinterforråd ned.

Frøformerede valnødder er i reglen små og med en hård skal, hvor det ofte er vanskeligt at få kernen ud. Det forhindrer os ikke i at sylte de grønne stenfrugter eller at sætte dem på brændevin. Bladene kan også bruges som ølkrydderi, og så har træet et meget smukt ved.  Kernerne er rige på anti-oxidanter og umættede fedtsyrer.

Forvildede valnødder skal være velkomne i vores natur, ikke mindst i den bynære. De udgør en god føde for egern, mus og en række fugle. Plant evt. de nyspirede træer ud, hvis du har adgang til et egnet sted og har fået lov, men vær opmærksom på at træet bliver meget stort og kræver lys: Op til 30 m. højt og 15 m. bredt.

Hvis du vil have et valnøddetræ i haven skal du vælge en forædlet sort med større nødder, som er til at knække. Den danske sort ”Grøndal” er både hårdfør, rigtbærende og tyndskallet, så nødderne er til at knække.

Udskriv Udskriv